Cuprins Caută
2016

Familia Regală la 150 ani

150 de ani de la fondarea Casei Regale și a Statului român modern

 

În anul 2016 se împlinesc 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866.

Sărbătoarea aduce omagiu întregii națiuni, pentru drumul parcurs în cei mai dificili, dar și cei mai binecuvântați ani din întreaga noastră istorie. Niciodată nu au fost mai multe jertfe omenești și suferință, dar niciodată nu a existat mai mult progres și mai multă dezvoltare, mai multă democrație și mai multă libertate. În toți cei 150 de ani, Coroana a fost, de aproape sau de departe, un far, un simbol, o pavăză, o sursă de inspirație și de mândrie.

Majestatea Sa Regele își dorește ca această sărbătoare, importantă în istoria țării noastre, să găsească împreună Coroana, instituțiile Statului și pe toți românii.

Casa Majestății Sale a început organizarea evenimentelor jubiliare începând cu 1 decembrie 2015. Sărbătoririle se vor încheia la 31 decembrie 2016.  Sperăm ca ele să cuprindă o mare parte a societății românești și să atingă multe comunități locale din România și din Republica Moldova.

 

 

La 1 decembrie 2015, sărbătoarea anuală “Trenul Regal de 1 Decembrie” a început la Turnu Severin, locul unde a pășit pe pământ românesc Principele Suveran Carol, la 8 mai 1866. De Ziua Națională, “Trenul Aducerii Aminte” a pornit din gara Turnu Severin și s-a oprit în gările Filiași, Craiova, Slatina, Titu și la Gara Regală Băneasa. Mii de români au venit să întâmpine Familia Regală.

Sărbătoarea națională de 10 Mai va fi evenimentul central al jubileului și se va desfășura printr-un Garden Party la Castelul Peleș. Mii de invitați vor veni din România, Republica Moldova și din țări ale lumii unde trăiesc români. Garden Party va fi urmat de un concert de gală pe terasa Castelului Peleș, unde intrarea va fi liberă pentru toți cei care doresc să fie prezenți la sărbătoare.

Cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai, cu ajutorul societății Romfilatelia, se va pune în circulație o emisiune de mărci poștale care va face un arc peste un secol și jumătate de istorie regală. De-a lungul anului 2016, Romfilatelia va sărbători alături de Familia Regală aniversările Dinastiei și prin întreguri poștale și alte produse filatelice cu temă regală.

În cursul anului, Familia Regală va face o vizită la Chișinău, unde vor avea loc evenimente legate de sărbătorirea de 150 a Coroanei Române.

2016 este anul în care Academia Română aniversează 150 de ani de la fondare. Familia Regală și Academia Română vor organiza evenimente publice comune.

În anul 2016 se împlinesc 110 ani de la crearea Ordinului Carol I, cel mai înalt ordin regal din istoria țării. În cursul anului va apărea volumul “Ordinul Carol I” de Ioan Luca Vlad, publicat de Editura Litera.

Pe parcursul anului, mai multe comunități locale din județe ale României și din raioane ale Republicii Moldova vor fi vizitate de membrii Familiei Regale. Altețele Lor Regale vor avea întâlniri în primării, universități, școli și licee, organizații și companii. Calendarul acestor vizite va fi făcut public din vreme.

La 1 decembrie 2016, va avea loc o nouă călătorie a Trenului Regal, de Ziua Națională. Traseul va fi anunțat din vreme.

Jubileul de 150 de ani al Coroanei Române se va încheia la Săvârșin, odată cu sărbătorile de Crăciun.

Valoarea regalității stă, de 142 de ani încoace, deasupra alternativelor politice sau a sistemelor de guvernare. Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea și tradițiile. Castelul Peleș este un simbol al independenței și puterii țării noastre.

Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea și dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.

Regele Mihai I, 5 iunie 2008, întoarcerea la Castelul Peleș

Cărți

Fundația Colecția Familiei Regale a României

×

Căutare