CuprinsCaută

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

26.05.2017
TwitterFacebook

 

În mod tradițional, în țara noastră Ziua Eroilor coincide cu Înălţarea Domnului. Tradiţia naţională a suprapunerii memoriei Eroilor neamului nostru pe ziua Înălţării este consfinţită juridic prin art. 39 din legea nr. 379/2003, aceasta fiind una dintre puţinele zile de sărbătoare naţională fixate în funcţie de sărbători religioase (zilele Forțelor Terestre, Marinei şi Aviaţiei sunt alte asemenea ocazii).

Biserica Ortodoxă serbează astăzi Înălţarea Domnului, o sărbătoare rânduită la 40 de zile după Învierea Domnului. În țară, precum și în multe comunități de români din lume, bisericile parohiale şi de mănăstire îmbracă straie de sărbătoare.

Ziua Eroilor, prin dubla sa semnificaţie istorică şi religioasă, aduce laolaltă cele două instituţii perene, Biserica și Armata, care au fost şi rămân „partenerii istorici” ai Coroanei Române, prin formele lor specifice de legitimitate: tradiţie, merit și organizare ierarhică. În acest context, pentru Familia Regală, Ziua Eroilor reprezintă un moment de rememorare al angajamentului peren faţă de toţi cei care, de-a lungul generaţiilor, s-au jertfit pentru Naţiunea Română.

Parafrazând cuvintele Majestăţii Sale Regelui, jertfa eroilor este simbolul sacrificiului pe care neamul l-a făcut pentru realizarea idealului naţional, preţ al înfăptuirii întregirii Patriei, a României independente, bogate, libere şi prospere. În suferinţa lor se găseşte nădejdea bucuriei de mâine, forţa poporului nostru de a renaşte şi a trăi în demnitate şi bunăstare, în ţara minunată ce i-a fost hărăzită[1].

Într-adevăr, fiecare dintre Suveranii noştri a avut o legătură specială cu Armata. Dacă primul, Carol I, a participat la lupta pentru Independenţa naţională pe front, alături de bravii săi ostaşi, cel de-al doilea, Ferdinand I, a condus cu dibăcie lupta naţională în Primul Război Mondial. Reginele noastre, Elisabeta, Maria, Elena și Ana au fost mereu aproape de soldaţi, prin activitatea lor sanitară şi de binefacere, organizând aşa cum puteau mijloacele de alinare a suferinţelor războaielor cărora le-au fost martore. Iar Regele Mihai însuşi, în ceasul hotărâtor al supravieţuirii noastre naţionale, s-a bazat pe loialitatea şi profesionalismul armatei noastre pentru a realiza trecerea României alături de Naţiunile Unite şi eliberarea teritoriului de forţele inamice germane.

Prin credinţa arătată mereu de Armată, cea care s-a lăsat cel mai greu comunizată şi atrasă în mrejele delaţiunii şi distrugerii caracterului, aceasta şi-a croit un loc unic în inima Regelui, dar şi a întregii Familii Regale. Familia Regală, prin acţiunile sale publice, doreşte să continue această legătură tradiţională, clădită cu dragoste şi jertfă, dintre Eroii neamului şi Naţiune, tradiţie care este insuficient onorată de societatea zilelor noastre.

Acesta este motivul pentru care unul dintre primele proiecte ale Regelui după întoarcerea în ţară a fost să străbată jumătate de Europă, cu maşina, pe urmele soldaţilor noştri eliberatori, oprindu-se în locurile marilor bătălii la care aceştia au participat în Al Doilea Război Mondial. În răspuns, acum câţiva ani, unul dintre oraşele eliberate de Armata Regală Română, Kromeriz din Cehia, i-a acordat cetăţenia de onoare.

Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu au participat de asemenea la manifestările prilejuite de Ziua Eroilor, în locuri simbolice, dorind să atragă astfel atenţia societăţii asupra importanţei acestei zile. O importanţă nu doar Statală şi Naţională, ci şi personală, fiecare familie de români având pe cineva care a luptat, a fost rănit sau s-a jertfit într-unul dintre războaiele secolului ce a trecut. Pentru acest motiv, Familia Regală tratează Ziua Eroilor ca pe o adevărată sărbătoare naţională, care ne priveşte pe fiecare dintre noi.

În iunie 2013, Principesa Moștenitoare Margareta a luat parte la ceremonia dedicată eroilor și Înălțării Domnului la București, alături de militarii Ministerului Afacerilor Interne.

În mai 2015, Principele Radu al României a participat la Cluj, alături de autorităţile locale şi de reprezentanţii Bisericii, la sărbătorirea Zilei Eroilor de către Divizia a 4-a de Infanterie „Gemina” a Armatei Române, subordonată Statului Major al Forţelor Terestre.

În mai 2016, Principele Radu a luat parte la sărbătoarea organizată de Garnizoana Timișoara, cu ocazia Zilei Eroilor și cu ocazia Înălțării Domnului.

Astăzi, 25 mai 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu va reprezenta Custodele Coroanei la ceremonia militară și la slujba Zilei Eroilor organizată de militarii Ministerului Afacerilor Interne, la București.

Sperăm ca sărbătorirea de anul acesta să redeschidă calea onorării aşa cum se cuvine a Eroilor noştri şi să readucă în casele românilor bucuria şi mândria redescoperirii tradiţiilor naţionale!

Ioan-Luca Vlad

 

[1]   Discurs al Majestăţii Sale Regelui cu prilejul pelerinajului la cimitirul Soulzmatt, unde odihnesc rămăşiţele soldaţilor români capturaţi pe teritoriile Germaniei şi Franţei în Primul Război Mondial, în Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Mihai I al României, ed. Humanitas, Bucureşti, 1991, p. 299.

×

Căutare