Cuprins Caută

ASR Principesa Moștenitoare Margareta

 


S-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României.


Alteţa Sa Regală este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.


Principesa Margareta a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).


În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfarşit în Europa de Est, Principesa Margareta părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.


Sosește în țară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.


Alteţa Sa Regală a însoţit pe Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană. 


Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare şi Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din 2001, locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.


Principesa Moștenitoare este decorată cu Marea Cruce a Ordinului Carol I (1996), Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2011), Marea Cruce a Ordinului de Malta (2003), Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze (2009) şi Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei (2012).


Principesa Moștenitoare este Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara și al Universității din Pitești.


Principesa Moștenitoare este președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, preşedintele “Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Săvârşin” (care are ca scop crearea  unui model de dezvoltare rurală şi de atragere a investiţiilor străine) al şi preşedintele de onoare al “Fundaţiei Atletismul Românesc”.


Alteţa Sa Regală a acordat Înaltul Patronaj Societăţii Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Internaţional de Film NEXT, Festivalului Sighişoara Medievală, Concursului profesional studenţesc "Agronomiada", Fundaţiei Culturale Roşia Montană, "Festivalului de Teatru pentru Copii şi Adolescenți Mark Twain", Iniţiativei Naţionale "Plantăm Fapte Bune în România”, reprezentată de Asociaţia Eco-assist, Conferinţei "Christmas Lectures’’ şi Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic "Grand Prix Nova’’. Împreună cu Principele Radu, patronează “Concursul Internaţional Basmele Reginei Maria" şi Festivalul Internaţional “EUROPAfest”. Principesa Moștenitoare Margareta este Patronul Regal al “Duke of Edinburgh Award Romania”, Patronul spiritual al “Centrului de Specializare în reabilitarea Patrimoniului Construit”.

Din iunie 2005, în Bucureşti funcționează Şcoala gimnazială “Principesa Margareta”.

ASR Principele Radu

MS Regina Ana

ASR Principesa Elena

Regele Mihai I al României

×

Căutare