Statutul privind calitatea de Furnizor al Casei Regale a României

Calitatea de furnizor este conferita persoanelor sau companiilor comerciale care au asigurat livrarea de bunuri sau servicii catre Casa Regala, timp de cel putin un an.

Calitatea de furnizor nu este un titlu sau o distinctie, ci o recunoastere a calitatii de persoana sau companie comerciala de la care Casa Regala a solicitat bunuri sau servicii.  In consecinta, calitatea de furnizor nu implica aspecte juridice, politice sau comerciale si nu este expresia unui parteneriat, ci o diploma care recunoaste ca serviciile sau produsele persoanei sau companiei comerciale au fost solicitate si apreciate de catre Casa Regala.

Calitatea de furnizor se ofera pe o perioada de trei ani, dupa care poate fi luata in discutie prelungirea ei, pentru o noua perioada de trei ani.

Calitatea de furnizor poate fi retrasa in orice moment de catre Casa Regala, fiind expresia dreptului inalienabil al consumatorului de a-si alege sursa de aprovizionare.

Calitatea de furnizor se retrage automat daca cei ce furnizeaza produse sau servicii decedeaza (in cazul persoanelor-furnizor), precum si in cazul in care compania comerciala este vanduta, intra in faliment sau se desfiinteaza.

In mod natural, se intelege ca acordarea calitatii de Furnizor implica un inalt standard al produselor sau serviciilor; de asemenea, se asteapta din partea companiei comerciale sau persoanei furnizor constanta si seriozitate, precum si un inalt profesionalism. In cazul in care compania comerciala (sau persoana-furnizor) este obiectul unor critici sau acuze din partea opiniei publice, consumatorilor, presei sau este obiectul unor investigatii, calitatea de furnizor se retrage automat.

Calitatea de furnizor se confera printr-un document eliberat de Casa Regala.  El are calitatea de a recunoaste Casa Regala ca beneficiar al unor servicii, si nu implica nimic mai mult decat prestigiul care deriva din existenta acestui document.

Documentul reprezinta o modalitate de recunoastere a faptului ca societatea comerciala sau comerciantul sunt furnizori constanti de bunuri si servicii catre Casa Regala.

Insemnele oficiale ale calitatii de „Furnizor al Casei Regale a Romaniei” sunt strict reglementate, astfel:

Compania comerciala sau persoana-furnizor au dreptul de a folosi Stema Casei Regale a Romaniei sau Cifrul personal al Majestatii Sale Regelui (dupa caz), plasand dedesubt mentiunea „Furnizor al Casei Regale a Romaniei”.

Cazul in care se foloseste Stema Casei Regale a Romaniei si cazul in care se foloseste Cifrul personal al Majestatii Sale Regelui se stabilesc de catre Casa Regala, inainte de oferirea calitatii de Furnizor.

Utilizarea grafica a denumirii de furnizor (scris + stema sau cifrul Regelui) se poate face pe eticheta oricarui produs al companiei sau persoanei care se bucura de aceasta calitate. Ea se face numai pe baza modelului oferit de Casa Regala, care este unic si folosibil de catre orice furnizor agreat, din orice domeniu de activitate (produse alimentare, bauturi, croitorie, broderie, frizerie, coafura, mestesuguri, mobila, tesatorie, cizmarie, si altele).

Inscrisul „Furnizor al Casei Regale a Romaniei” + stema sau cifrul Regelui pot fi tiparite pe materiale publicitare (afise, banere, reclame), antetul foilor de scris, pe plicuri, felicitari de Craciun, mape, carti de vizita, brosuri de prezentare, carti sau albume despre compania comerciala sau persoana care e furnizor si pe produsele propriu-zise.

Inscrisul „Furnizor al Casei Regale a Romaniei” + stema sau cifrul Regelui pot aparea sub forma de bazorelief (bronz, piatra, marmora sau lemn sculptat aurit), la sediul companiei comerciale sau la magazinele personale de desfacere ale companiei, ca si la atelierul persoanei (mestesugarului furnizor), fiind aplicate fie pe zid, fie expuse in vitrina.  Si in acest caz trebuie aprobarea expresa a Casei Regale pentru forma bazoreliefului, dimensiunea, culoarea lui, iar el trebuie sa reflecte cu fidelitate scrisul si cifrul Regelui, asa cum sunt ele hotarate de Casa Regala.

In cazul in care inscrisul „Furnizor al Casei Regale a Romaniei” + stema sau cifrul Regelui apar intr-o publicatie, furnizorul isi asuma raspunderea ca reclama continand denumirea de furnizor sa nu apara pe o pagina cu texte care sa aduca critici, pamflete, atacuri sau ironii la adresa unor persoane sau institutii, ori sa prezinte comentarii care sunt deplasate din punct de vedere lingvistic sau grafic.  De asemenea, reclamele nu pot fi publicate in vecinatatea unor articole cu comentarii politice sau care prezinta public opinii care ar intra in conflict cu imaginea Casei Regale.

Decizia de acordare a calitatii de „Furnizor al Casei Regale a Romaniei” este o chestiune interna a Casei, in calitate de consumator de produse sau servicii.

Documentul care atesta calitatea de „Furnizor al Casei Regale a Romaniei” este semnat de Seful Casei Majestatii Sale Regelui, care este functia onorifica cea mai inalta din Casa Majestatii Sale.

In cazul in care pozitia onorifica de Sef al Casei Majestatii Sale este vacanta, Casa Regala va emite documentul sub semnatura celor ce reprezinta Administratia Generala a Casei Majestatii Sale Regelui si Protocolul Casei Majestatii Sale.

Odata cu primirea documentului care ii atesta calitatea, furnizorul va trebui sa semneze un document in care sa isi ia raspunderea in mod explicit ca a intrat in posesia acestui „Statut”, pe care se obliga sa-l respecte pe perioada cat detine calitatea de „Furnizor al Casei Regale a Romaniei”.

Textul care urmeaza nu face parte din „Statut”, ci este o nota explicativa aditionala:

In cazul in care un produs primeste dreptul de a purta numele propriu al unui membru al Familiei Regale sau al unui imobil (cladire) proprietate a Familiei Regale, atunci acest fapt va constitui obiectul unui document scris, expresie a unui parteneriat acceptat bilateral, care impune angajamente de ambele parti.

In atare imprejurari, produsul va fi indreptatit sa poarte pe eticheta si ambalaj cifrul (insemnele) si/sau numele membrului sau proprietatii Familiei Regale.

Acest produs nu indreptateste fabricantul sa se considere furnizor, ci partener pe baza de intelegere scrisa, in care una din parti ofera imaginea, iar celalalt produsul si garantia de calitate.

Viceversa, „Furnizorul Casei Regale a Romaniei” nu este automat indreptatit sa produca un bun cu numele propriu al unui membru sau a unei proprietati private a Familiei Regale.