CuprinsCaută

Magazinul de suveniruri

25.07.2018
TwitterFacebook

Aflat în incinta Satului Regal, chiar la intrarea principală pe Domeniul Regal Săvârșin, Magazinul de Suveniruri este o clădire care a servit, înainte de anul 1943, drept atelier electric al proprietății. Casa a fost construită în două etape, o parte în jurul anilor 1850, iar alta la începutul secolului XX, adăugată clădirii originale.

În anul 2001, când Regele Mihai s-a întors la Săvârșin, atelierul electric era una dintre cele mai avariate clădiri de pe domeniu. Cu toate acestea, în interior au fost găsite câteva piese din mobilierul atelierului electric inițial, bancuri de lucru, dulapuri, mese pentru strung și lucru cu uneltele, rafturi. Aceste piese de mobilier au fost imediat, în anul 2001, restaurate și alcătuiesc astăzi mobilierul sufrageriei de iarnă din castel.

Au trebuit să treacă șaisprezece ani de la întoarcerea Familiei Regale la Săvârșin pentru a veni ziua inaugurării clădirii. Acest lucru s-a întâmplat în Ziua de Sfânta Maria, anul trecut (15 august 2017).

Restaurarea Magazinului de Suveniruri a beneficiat de coordonarea directă a Majestății Sale Margareta și a Principelui Radu și a fost făcută utilizând doar materiale naturale: piatră, cărămidă, țigle din secolul al XIX-lea, lemn, fier, cupru, alamă, var și nisip.

Echipa de lucru a fost formată din localnici, cea mai mare parte chiar săvârșineni, alături de arădeni, timișoreni și hunedoreni. Au contribuit mult la reușita construcției Ștefan Ion, Mircea Ștefan, Ion Ignat, alături de câțiva localnici care s-au alăturat echipei pe perioada verii. O echipă de meșteri de la Lugoj s-a alăturat celor din Săvârșin. Directorul Casei Majestății Sale, Ion Tucă, intendentul castelului, Sebastian Brînzaș, consilierul regal Radu Ghină, meșterul ebenist Remus Beleiu de la Arad, cu generosul sprijin personal al dlui Aurel Vlaicu, au reușit să ducă la bun sfârșit un proiect minuțios și cu valoare de exemplu pentru comunitatea locală și societatea românească, în ansamblu.

Clădirea este una dintre cele mai vechi de pe domeniu (doar Grajdul Mic și Micul Pavilion sunt mai “bătrâne”, ele datează din 1780) și este una dintre cele mai frumoase, mai originale și mai elegante părți ale patrimoniului construit al domeniului. O altă particularitate a clădirii este că posedă ferestre spre toate punctele cardinale.

Acolo unde a fost posibil, a fost păstrat materialul original (unele bârne din tavan, o parte a podelei acoperită cu dale de ceramică, țigle și cărămizi. Există în depozit o serie de unelte și piese rămase de la atelierul electric. Ele vor fi restaurate și așezate la locul lor, în magazin, în chip de expoziție.

Magazinul va fi deschis publicului odată cu Satul Regal, Muzeul Regal al Automobilului, Casa Ceaiului și Atelierul Auto al Regelui Mihai. Sperăm ca acest lucru să fie posibil primăvara viitoare. Biroul de Presă al Majestății Sale va anunța din vreme acest eveniment.

Casa Ceaiului nu a fost încă restaurată și va fi una dintre cele mai complexe realizări de pe tot cuprinsul Satului Regal. Ea este, de asemenea, ultima clădire care a mai rămas de restaurat, înainte de deschiderea Satului Regal la public. Cea mai mare clădire din ansamblul Satului Regal este Casa Musafirilor, inaugurată de Regele Mihai și de Regina Ana în august 2014.

Magazinul de Suveniruri va pune la dispoziția vizitatorilor produse alimentare realizate la castel din legume și fructe culese din grădină (gem, dulceață, zacuscă, siropuri, jeleuri de fructe), cărți și discuri cu teme regale, mici obiecte de îmbrăcăminte, obiecte de argint, lemn, porțelan și cristal, suveniruri de diverse feluri, săpunuri și produse de baie, toate realizate de Furnizorii Familiei Regale. Lor li se vor alătura lucrări de pictură, grafică, ilustrate, calendare și papetărie.

 

Vedere a Magazinului de Suveniruri dinspre nord, din Satul Regal. În prim-plan apare fântâna din centrul curții interioare, o replică fidelă a fântânii Reginei Elena de la intrarea în Villa Sparta, la Florența (locul de exil al reginei pentru cinci decenii).

Magazinul de Suveniruri văzut dinspre sud-vest. Partea din față a clădirii, ceva mai puțin înaltă, este aripa nouă, adăugată la începutul secolului XX.

Fațada de sud a clădirii, unde se poate vedea mai bine diferența dintre clădirea adăugată (stânga) și clădirea originală, din anii 1850 (dreapta). Spre est se văd scările și zidul unei terase care privește spre parcul regal, așezată deasupra unui pârâu.

Instalația de scurgere a apei de ploaie este construită din cupru curat.

Fereastă de pe fațada de nord, privind spre Satul Regal.

Ușa de intrare, din lemn de stejar tratat doar cu ceară de albine, și cu clanță din alamă masivă.

Dalele de ceramică originale, restaurate atât cât a fost posibil. Ele acoperă aproximativ jumătate din podelele clădirii.

Câteva piese din dotarea atelierului, rămase de la sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea.

Bancul de lucru principal de la atelierul vechi electric, o piesă prea mare pentru Sufrageria de Iarnă. Ea va folosi drept piesă de rezistență pentru încăperea principală a Magazinului de Suveniruri, unde vor fi etalate o parte din produse.

Vedere parțială a sălii mari a magazinului, cu frumoasa podea din piatră adusă de la Sinaia.

O parte a bârnelor din tavan sunt originale.

Vedere spre terasa casei, pe peretele de est. Toate pietrele zidului sunt originale, iar zidul a fost în întregime demolat și reconstruit, cu var și nisip.

Fereastră spre sud.

Fereastră spre nord (curtea Satului Regal), cu Muzeul Regal al Automobilului la dreapta și Atelierul Auto al Regelui Mihai în față.

Detaliu de ceramică originală, pe podeaua clădirii, chiar la intrare.

 

×

Căutare