CuprinsCaută

Primul volum regal al anului 2018

17.03.2018
TwitterFacebook

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a invitat în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta pe autorii și editorii volumului “Regele, comuniștii și Coroana”, apărut recent la Editura Polirom și coordonat de Alexandru Muraru și de Andrei Muraru.

Evenimentul a avut loc în prezența ASR Principelui Radu și a ASR Principesei Maria. Au luat parte reprezentanți ai Parlamentului României, ai Instituției Președintelui României, membri ai Corpului Diplomatic și personalități din societatea civilă. A fost prezent președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, precum și Avocatul Poporului.

Majestatea Sa a urat bun venit personalităților prezente la ceremonia de deschidere și apoi a spus:

Mă bucur să deschid Sala Regilor pentru lansarea primului volum regal publicat de la dispariția tatălui meu, Regele Mihai.

Comemorăm astăzi un moment tragic din istoria noastră contemporană. Tatăl meu a fost forțat să semneze abdicarea în această casă, într-un salon de la etaj, exact deasupra noastră.

Tragediile din viața omului au mereu în ele un miez de speranță. Întâlnirea noastră de astăzi este o sursă de speranță.

Faptul că memoria românilor a rămas intactă și că intelectualii tineri scriu cărți despre ruptura de la 30 Decembrie; faptul că, după cinci decenii de exil, acolo unde generația noastră s-a născut, suntem aici, în același loc; faptul că evenimentul este găzduit de Familia Regală, care continuă să existe în fruntea țării, dincolo de toate încercările de a o  elimina din istorie, toate acestea sunt dovada că Regele Mihai a plecat victorios spre ceruri!

 

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Excelența Sa dl Hans Klemm, a citit din mărturiile vremii referitoare la personalitatea puternică și de neclintit a tânărului Rege Mihai.

Eminentul actor Victor Rebengiuc a citit jurnalul zilei de 30 decembrie 1947, la Palatul Elisabeta, așa cum a fost el consemnat de Arthur Gould Lee în cartea sa “Coroana contra secera și ciocanul”.

În încheierea solemnității de la Sala Regilor, profesorul Alexandru Muraru a vorbit în numele scriitorilor și istoricilor care au contribuit la volum.

Majestatea Sa și Principele Radu au invitat apoi musafirii în Sufrageria Mare, unde a avut loc o recepție.

Agerpres

 

×

Căutare