CuprinsCaută

Principele Moștenitor Alexandru al Serbiei, 70

19.07.2015
TwitterFacebook

Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au vizitat Serbia, în zilele de 17-19 iulie 2015, la invitația Altețelor Lor Regale Principele Moștenitor Alexandru și Principesa Moștenitoare Ecaterina.

A fost a opta vizită externă a Familiei Regale a României, în anul 2015. În luna februarie, Principele Radu și Principele Nicolae s-au aflat în Republica Moldova, iar în luna martie Principesa Maria a vizitat Parisul și a luat parte la deschiderea pavilionului românesc de la Salon du Livre. În luna aprilie, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au sărbătorit Paștele în Republica Moldova. Tot în luna aprilie, Principele Radu a efectuat o vizită oficială în Turkmenistan. În luna mai, Principele Radu a vizitat Regatul Suediei, iar, în luna iunie, Principele Nicolae s-a aflat în Azerbaidjan, cu ocazia Jocurilor Europene de la Baku, și în Olanda, unde a vizitat Amsterdam și Haga.

Familiile Regale ale României și Serbiei s-au reunit, alături de alți reprezentanți regali ai Europei, pentru a sărbători pe Principele Moștenitor Alexandru, care a împlinit 70 de ani. Născut în ziua de 17 iulie 1945, la Londra, Alteța Sa Regală este fiul Regelui Petru al II-lea și al Reginei Alexandra ai Iugoslaviei. Principele Moștenitor Alexandru este strănepotul Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria ai României.

Alături de Principesa Moștenitoare și Principele Radu, au fost prezenți la evenimentele de la Belgrad Majestățile Lor Regele Carl XVI Gustaf și Regina Silvia ai Suediei, Regina Sofia a Spaniei, Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, Alteța Sa Serenisimă Principele Suveran Albert al II-lea de Monaco, Altețele Lor Regale Principele Moștenitor Nicolae al Muntenegrului, Principii Petru, Alexandru și Filip ai Serbiei, fiii Principelui Moștenitor, precum și reprezentanți ai Familiilor Regale și Princiare ale Germaniei, Iordaniei și Belgiei.

Sâmbătă, 18 iulie, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au luat parte la o croazieră pe Dunăre. Au fost prezenți reprezentanți ai Familiilor Regale europene, ai autorităților politice din Serbia și ai societății civile. Au fost, de asemenea, prezente personalități din Europa și Statele Unite ale Americii care susțin cauzele umanitare ale cuplului regal sârb.

Sâmbătă seara, la Palatul Regal, a avut loc un dineu de gală cu ocazia aniversării Principelui Moștenitor Alexandru. Duminică, 19 iulie, la Palatul Regal din Belgrad a avut loc un mic-dejun de familie, înainte ca musafirii să părăsească Belgradul. S-a încheiat astfel a patra vizită a Familiei Regale a României în Serbia, din ultimul sfert de secol.

Familia Regală a României a mai fost în vizită la Belgrad în anii 2007, 2010 și 2013. Familia Regală a Serbiei a vizitat Bucureștiul, precum și Sinaia și Săvârșinul, în anii 2007, 2008, 2009 și 2011.

Înainte de al Doilea Război Mondial, Belgradul a fost vizitat de mai multe ori de Regele Ferdinand I și de Regina Maria, precum și de Regele Carol al II-lea. Prima vizită a Familiei Regale a României la Belgrad a avut loc în iunie 1922, cu ocazia căsătoriei Principesei Mărioara cu Regele Alexandru I.

Cadoul Familiei Regale române pentru cei 70 de ani ai Principelui Moștenitor Alexandru a fost realizat la Apulum Alba Iulia și la atelierul de tâmplărie al Domeniului Regal Săvârșin.

 

Fotografii realizate de Igor Ursić, The Royal Palace Belgrade

 

×

Căutare