CuprinsCaută

Regele Juan Carlos al Spaniei, 80

06.01.2018
TwitterFacebook

 

Vineri, 5 ianuarie 2017, Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei a împlinit vârsta de 80 de ani.

Alături de Regina Sofia, Regele Juan Carlos a luat parte la un dineu de familie, la Palatul Zarzuela, oferit de suveranul spaniol, Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea, și de Regina Letizia. La dineu au luat parte membri ai Familiei Regale a Spaniei și un număr de personalități din societatea spaniolă de astăzi.

Regele Juan Carlos I s-a născut la Roma, în ziua de 5 ianuarie 1938, ca fiu al Principelui Juan de Bourbon, Conte de Barcelona, și al Principesei Maria de Bourbon, Contesă de Barcelona. Familia Regală spaniolă se afla pe atunci în exil în Italia.

Regele a urcat pe Tronul Spaniei în anul 1975 și a fost suveranul țării timp de aproape 40 de ani, în cele mai dificile momente ale tranziției ei către o democrație avansată, stabilă și prosperă. În anii domniei lui Juan Carlos I, Spania a devenit membră NATO și apoi membră a Uniunii Europene, a cunoscut o profundă dezvoltare și prosperitate și a devenit una dintre cele mai influente țări ale continentului.

Regele Juan Carlos și-a încheiat domnia în anul 2014, când i-a succedat la Tron fiul său, actualul Rege Felipe al VI-lea.

Familia Regală a României are strânse legături de rudenie și de prietenie cu Familia Regală a Spaniei. În ultimii treizeci de ani, cele două familii s-au întâlnit adesea, la Madrid și Barcelona, la București și Sinaia, ca și în alte părți ale Europei. Ultima vizită a Familiei Regale a României în Spania a avut loc în anul 2010, când Regele Juan Carlos și Regina Sofia au primit la Palatul Zarzuela pe Regele Mihai și Regina Ana, în compania celor două cupluri princiare, la vremea aceea, Principii Moștenitori Felipe și Letizia, precum și Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. Ultima vizită a Familiei Regale a Spaniei în România a fost cea din decembrie 2017, când Regele Juan Carlos I și Regina Sofia au participat la funeraliile naționale ale Regelui Mihai I.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a avut o convorbire telefonică, în seara zilei de vineri, cu Regele Juan Carlos, în care l-a felicitat și i-a transmis urări de la mulți ani și sănătate, în numele Familiei Regale a României.

×

Căutare