CuprinsCaută

Regele Mihai, Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara

25.05.2009
TwitterFacebook

Joi, 21 mai, Regele Mihai a primi titlul Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara, in cadrul unui eveniment ce a avut loc in Sala de Consiliu a Primariei, in prezenta domnului primar Gheorghe Ciuhandu, a Inalt Prea Sfintiei Sale Mitropolitul Nicolae Corneanu si a membrilor Consiliului Local al Municipiului Timisoara.

Regelui Mihai i se datoreaza intemeierea unora dintre cele mai importante institutii de cult, invatamant si cultura ale orasului: Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, Universitatea de Vest, Biblioteca Universitara, Opera Romana, Universitatea de Medicina si Farmacie, Filarmonica de Stat ''Banatul'', Facultatea de Agronomie.

Domnul Gheorghe Ciuhandu a conferit majestatii Sale acest titlu in semn de recunostinta pentru meritele pe care Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei le-a avut in devenirea Romaniei si a Timisoarei. Primarul orasului a mai vorbit, in alocutiunea sa, despre meritele istorice ale Regelui, sprijinul adus dezvoltarii orasului si puterea exemplului personal pe care l-a dat natiunii.

Regele a declarat:

Sunt bucuros sa ma aflu astazi printre voi.
Primesc cu multumire distinctia pe care mi-o oferiti.

Timisoara este pentru mine un loc insemnat si drag, la care ma intorc totdeauna cu placere. Poate pentru ca inima acestui oras este intr-un fel si inima tarii. Ea a stiut sa tresalte la faptele contemporane, comunicand vibratie intregii Romanii.

Nestearsa va ramane pentru noi amintirea acelor zile de decembrie 1989.

Doresc acestui oras sa inainteze pe calea libertatii si prosperitatii, sa devina din ce in ce mai demn.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Scriitorul timisorean Daniel Vighi a luat, de asemenea, cuvantul, evocand actele de curaj ale Regelui Mihai si Reginei mama Elena in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Prin ceea ce a facut Regele si Regina Mama in acele timpuri subminate de dictatura, intoleranta si crime de neuitat este un moment de luminos comportament democratic cu valente pilduitoare si pentru lumea in care traim. Mai mult decat cultura politica si filozofica, convingerile democratice sunt mai ales expresia unui bun simt funciar si de omenie, care se afla dincolo de motivatii culturale sau ideologice, de care Majestatea Sa si Regina Mama au dat dovada.

La sfarsitul zilei, Majestatea Sa a luat parte la un spectacol de gala la Opera Romana din Timisoara. In deschiderea spectacolului s-au intonat Imnul de Stat al Romaniei si Imnul Regal.

 

 

×

Căutare