CuprinsCaută

Vizita Principelui Radu în Regatul Maroc , 10 – 13 iunie 2014

13.06.2014
TwitterFacebook

În perioada 10 – 13 iunie 2014, Alteța Sa Regală Principele Radu s-a aflat într-o vizită cu caracter public în Regatul Maroc.

 

În debutul vizitei, Alteța Sa Regală Principele Radu a fost primit de către Alteța Sa Regală Principele Moulay Rachid al Marocului, la reședința Sa din Rabat. Principele Moulay Rachid este fratele Majestății Sale Regelui Mohammed al VI-lea și reprezintă pe Suveran în diverse angajamente publice. Altețele Lor Regale au discutat despre intensificarea legăturilor dintre cele două state la nivel cultural, politic, diplomatic, academic și economic.

 

Principele Radu s-a întâlnit apoi cu Prim-ministrul Guvernului marocan, Excelența Sa dl Abdelilah Benkirane. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre relația de prietenie și cooperare dintre cele două state care va aniversa anul acesta 52 de ani, dar și despre necesitatea diversificării și dezvoltării schimburilor comerciale bilaterale.

 

Alteța Sa Regală a avut întrevederi cu liderii Parlamentului marocan: Președintele Camerei Reprezentanților, dl Rachid Talbi Alami, și Președintele Camerei Consilierilor (Senatul), dl Mohamed Cheikh Biadillah. Discuțiile purtate au vizat importanța instituției fundamentale în statele democratice, rolul Regelui de garant al stabilității țării, al identății naționale și al exemplului personal, dar și asemănările dintre cele două Parlamente naționale.

 

Principele Radu a întâlnit, apoi, pe ministrul Energiei, Minelor, Apei și Mediului, E.S. domnul Abdelkader Amara, pe ministrul delegat pentru Industrie, Comerț, Investiții și Economie Digitală, E.S. domnul Mohamed Mamoune Bouhdoud și pe ministrul Economiei și Finanțelor, E.S. domnul Mohamed Boussaid. În cadrul reuniunilor s-a discutat despre intensificarea legăturilor pluridisciplinare între cele două state și despre organizarea unei prezențe marocane în România la nivel economic, cultural, educațional și turistic.

 

În cursul vizitei, în cadrul unei ceremonii, Principele Radu a depus o coroană de flori la Mausoleul ,,Mohammed V”, Necropola Regală.

 

De asemenea, Alteța Sa Regală Principele Radu a susținut o conferință cu tema ”Coroana și România modernă” la Universitatea Mohammed V Agdal. Alteța Sa Regală a vorbit, în cadrul conferinței, despre aportul Coroanei la modernizarea României, în ultimii 150 de ani, în domeniile politic, militar, economic, diplomatic, cultural, patrimonial, științific și educațional. În finalul conferinței, Principele Radu a răspuns întrebărilor adresate de către participanți.

 

Într-o întrevedere privată, Principele Radu a întâlnit consulii onorifici ai României în Regatul Marocului și reprezentanții asociațiilor bilaterale de cooperare. Alteța Sa Regală a discutat cu aceștia despre intensificarea relațiilor comerciale dintre cele două state și despre încurajarea inițiativei private.

 

În numele Majestății Sale Regelui Mihai I, Principele Radu a remis ambasadorului Marii Britanii la Rabat, Excelența Sa domnul Clive Alderton, Ordinul Coroana României în grad de Ofițer. Dl Alderton a fost pentru mai mulți ani Secretarul Privat al Principelui de Wales și a contribuit în mod remarcabil la consolidarea relațiilor dintre Marea Britanie și România.

 

În finalul vizitei, Alteța Sa Regală a participat la o recepție găzduită de Excelența Sa dna Simona Corlan Ioan, ambasadorul României la Rabat. La recepție au mai luat parte reprezentanți ai Corpului Diplomatic din statele Uniunii Europene, dar și din țări partenere ale României, oameni de afaceri și reprezentanți ai comunității românești.

 

×

Căutare