CuprinsCaută

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei

S-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Regelui Mihai I şi a Reginei Ana ai României. A fost desemnată Principesă Moștenitoare în anul 1997 și Custodele Coroanei române în anul 2007.

Majestatea Sa este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.

Margareta, Custodele Coroanei a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfarşit în Europa de Est, Majestatea Sa părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.

Sosește în țară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.

Custodele Coroanei a însoţit pe Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.

Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din 2001, locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române este Marele Maestru al Ordinului Carol I (primind Colanul și Marea Cruce) și al Ordinului Coroana României (Marea Cruce). A primit Marea Cruce a Ordinului de Malta (2003), este Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze (2009) şi a primit Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei (2012).

Majestatea Sa este Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara, al Academiei de Studii Economice din Chișinău și al Universității din Pitești.

Margareta, Custodele Coroanei române este președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, președintele Fundației Principesa Margareta a României, președintele de onoare al Fundației Atletismului Românesc și preşedintele “Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Săvârşin”.

De asemenea, Majestatea Sa a acordat Înaltul Patronaj Consiliului Național al Elevilor, Brigăzii 17 Mecanizată a Republicii Polonia, organizației “Duke of Edinburgh Award Romania”, Societăţii Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Internaţional de Film NEXT, Festivalului Sighişoara Medievală, Concursului profesional studenţesc "Agronomiada", Fundaţiei Culturale Roşia Montană, "Festivalului de Teatru pentru Copii şi Adolescenți Mark Twain", Iniţiativei Naţionale "Plantăm Fapte Bune în România”, reprezentată de Asociaţia Eco-assist, Conferinţei "Christmas Lectures’’, Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic "Grand Prix Nova’’, Transylvania College din Cluj, Concursurilor Școlare „Cangurul” și Galei anuale „Oamenii Timpului”.

Împreună cu Principele Radu, Majestatea Sa patronează “Concursul Internaţional Basmele Reginei Maria" şi Festivalul Internaţional “EUROPAfest”.

Din iunie 2005, în Bucureşti funcționează Şcoala gimnazială Principesa Margareta.

ASR Principele Radu

Regina Ana 1923-2016

ASR Principesa Elena

Regele Mihai I al României 1921-2017

×

Căutare