Statutul Ordinului Coroana Romaniei
Reinfiintat de Majestatea Sa Regele ca Ordin dinastic (de Familie)
la 30 decembrie 2011
Articolul I
Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 Mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse Statului.
Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Majestatea Sa Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, devine Ordin Dinastic (al Casei Regale). El va recompensa meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii.
Suveranul Casei Regale este Marele Maestru al Ordinului. Şeful Casei Majestăţii Sale este Cancelarul Ordinului. Toate chestiunile care privesc Ordinul sunt îndeplinite de Cancelaria Decoraţiilor Regale, departament al Casei Majestăţii Sale. Cancelaria transmite Marelui Maestru toate propunerile de conferire, le supune aprobării şi execută lucrarea.
Dupa semnarea brevetelor de conferire a Ordinului, primitorul este înştiinţat prin corespondenţă. Afară de cazuri speciale, numirile şi înaintările în Ordin se fac la data de 10 Mai.
Ordinul Coroana României are cinci grade: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce.
Membrii Ordinului sunt numiţi pe viata. Numărul lor este limitat astfel, pe grade:
Mare Cruce: 50 membri
Mare Ofiţer: 160 membri
Comandor: 300 membri
Ofiţer: 600 membri
Cavaler: 1,200 membri
Cifrele de mai sus cuprind decoraţiile acordate cetăţenilor români şi străini şi decoraţiile acordate de drept.
Regele şi Regina poarta de drept Ordinul Coroana României, în grad de Mare Cruce.
Principesa Moştenitoare, precum şi Principesele şi Principii Casei Regale, în vârstă de peste 18 ani, primesc de drept Marea Cruce a Ordinului.
Articolul II
Ordinul Coroana României are forma unei cruci cu braţe egale, emailate în roşu, având de jur-împrejurul braţelor o dungă de email alb, iar între braţe cifrul Regelui Carol I. În mijlocul crucii se află un medalion roşu cu o dungă de email alb, pe aversul căruia este aplicată Coroana Regală de oţel, deviza „Prin noi înşine” şi data „14 martie 1881”. Medalionul central de pe revers are pe mijloc, pe emailul roşu, data “10 MAI” şi pe cercul din email alb, împrejur, anii “1866-1877-1881”.
Panglica este din moar albastru-închis, cu o dungă de culoarea oţelului pe fiecare margine.
Gradele de Cavaler şi Ofiter au însemnele de 40 mm diametru, iar diferenţa între ele se face prin culoare. Gradul de Cavaler este confecţionat din material alb, iar cel de Ofiţer din material galben. Panglica are 35 mm lăţime şi lungimea părţii aparente de 50 mm. La Ofiţeri, panglica are suprapusă o rozetă cu diametrul de 25 mm, de aceeaşi culoare cu panglica. Culoarea panglicii este albastru-închis, cu câte o dungă lată de 6mm, de culoarea oţelului, pe fiecare margine. Ambele grade se poartă pe partea stângă a pieptului.
Însemnul de Comandor are diametrul de 60 mm şi culoare aurie, prins cu o panglică de mărime suficientă pentru a a fi purtată în jurul gâtului, lată de 45 mm. Gradul de Mare Ofiţer are, pe lângă crucea de Comandor, şi o placă de argint de 85 mm diametru, în formă de stea cu opt raze, în centrul căreia este aplicat medalionul de email rosu cu coroana regală de oţel cu inscripţiile împrejur. Placa se poartă pe partea stângă a pieptului. Panglica Comandorilor şi Marilor Ofiţeri este lată de 45 mm şi are lungimea egală cu periferia gâtului. Cele două dungi de culoarea oţelului, de pe margine, au o lăţime de 8 mm.
Marea Cruce a Ordinului “Coroana României” are însemnul de 70 mm. Însemnul este prins pe o lentă care se poartă de pe umărul drept spre şoldul stâng şi este însoţit de o placă de argint, în formă de stea cu opt raze, în diametru de 90 mm, pe care se aplică crucea Ordinului în mărimea celei de Comandor. Lenta este de 100 mm lăţime (cu cele două dungi de pe margini de 20 mm fiecare) şi de o lungime egală cu periferia bustului. Placa se poartă pe partea stângă a pieptului.
Ecrenul (cutia) care conţine decoraţia este de lemn, îmbrăcat pe dinafară cu piele mată, fără lustru şi fără săpături, de culoare albastru închis, iar pe dinăuntru cu pluş cenuşiu deschis. Pe capacul cutiei, în treimea de sus, este săpat cu auriu cifrul Suveranului Casei Regale a Romaniei, Mare Maestru al Ordinului. In treimea de jos a cutiei este săpat cu auriu textul “Ordinul Coroana Romaniei”, iar dedesubt gradul decoraţiei respective.
Pentru toate gradele, crucea ordinului are aceleaşi caracteristici descrise la gradul de Cavaler, diferenţele între clase constând în culoarea şi mărimea însemnelor.
Articolul III
Un grad mai mare exclude gradul inferior şi prin urmare nu se poartă decat însemnele gradului cel mai recent conferit.
Cavalerii şi Ofiţerii poartă însemnele pe piept, deasupra inimii. Se poate purta decoraţia la frac, smoking şi uniformă. De asemenea, la ocazii speciale ale Casei Regale, se poate purta decoraţia în grad de Cavaler sau Ofiţer la un costum închis la culoare. Doamnele poartă decoratia în grad de Cavaler şi Ofiţer sub umărul stâng, deasupra inimii.
Pentru clerici, însemnul de Comandor se poartă la gât. Gradul de Mare Cruce se poartă pe piept, fără ca panglica să acopere engolpionul.
Însemnele de Comandor şi Mare Ofiţer se pot purta numai la frac, smoking sau la ţinuţă militară de ceremonie, fiind însemne de gală. Gradul de Mare Cruce se poate purta numai la frac sau la ţinuta militară de ceremonie. Placa de Mare Ofiţer şi cea de Mare Cruce se poartă la piept, în partea stângă, sub inimă.
Posesorilor Ordinului “Coroana României” li se cere să poarte decoraţia (în formele precizate în paragraful de mai sus) ori de câte ori se află în prezenţa Suveranului şi ori de câte ori iau parte la un eveniment cu caracter public în oricare dintre reşedintele regale (Castelul Peleş, Castelul Pelişor, Palatul Elisabeta, Castelul Săvârşin).
Articolul IV
Nimeni nu poate fi admis în ordin decât începând cu gradul de Cavaler. Excepţie fac cei care posedă Decoraţia Regală Nihil Sine Deo, care pot primi direct Ordinul Coroana României în grad de Comandor.
De la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer trebuie să treacă cel puţin 2 ani. De la gradul de Ofiţer la cel de Comandor, cel puţin 3 ani. De la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer cel puţin 4 ani. De la gradul de Mare Ofiţer la cel de Mare Cruce cel puţin 5 ani.
Anumite fapte meritorii pot dispensa de condiţiile cerute mai sus, daca Suveranul decide să confere Ordinul ‘motu proprio’.
Ordinul Coroana României este inferior Ordinului Carol I. Ordinea de precădere a tuturor gradelor celor două Ordine şi a celorlalte decoraţii regale este precizată într-un document separat, semnat odată cu actualul statut.
Articolul V
Brevetul, decoraţia şi însemnele ei sunt proprietatea celui decorat şi rămân moştenitorilor lui, potrivit legii civile.
La primirea unui grad superior, însemnele gradului inferior al Ordinului trebuiesc remise Casei Regale, care are proprietate asupra însemnelor.
Pentru membrii Familiilor Regale nu se elibereaza brevete, ci certificate regale desenate de mână, după modelul certificatelor Regelui Ferdinand I, aflate deja în folosinţă la Casa Regală. Brevetele şi certificatele au semnatura originală a Suveranului Casei Regale a României, Marele Maestru al Ordinului.
Articolul VI
Suveranul Casei Regale a României, Mare Maestru al Ordinului Coroana României, poate retrage calitatea de membru al Ordinului, brevetul şi însemnele în cazuri excepţional de grave, când calitatea de membru este incompatibilă cu faptele primitorului Ordinului.
Cumpănirea şi în final decizia asupra unei astfel de fapte sunt de competenţa exclusivă a Suveranului Casei Regale, Marele Maestru al Ordinului.
Articolul VII
Acest statut are la bază documentele semnate de Regele Carol I la 10 Mai 1881 şi la 11 octombrie 1906. El pastrează spiritul şi litera documentelor Regelui fondator al Dinastiei, cu anumite modificări cerute de realităţile României de astăzi şi de faptul că decoraţia reînfiinţată nu este un Ordin Naţional al României, ci un Ordin Dinastic (al Casei Regale a României).
Statutul de faţă înlocuieşte toate statutele precedente, semnate din 1881 încoace.
Toţi posesorii Ordinului Coroana României care au primit decoraţia înainte de 1947 continuă să fie membri ai Ordinului, fără a fi incluşi în numărul de membri ai fiecărui grad menţionat în Articolul I.
Ziua Ordinului Coroana României va fi sărbătorită la 14 martie, ziua în care, în anul 1881, a fost proclamat Regatul României.
Motto-ul Ordinului Coroana Romaniei este “Prin noi înşine”.
Mihai R
Castelul Săvârşin, 30 decembrie 2011
PERSOANE DECORATE
Ordinul COROANA ROMANIEI
In grad de Mare Cruce
Anul 2011
1.Regele Mihai I al României;
2.Regina Ana a României
3.Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei
4.ASR Principele Radu al Romaniei
Anul 2013
5.ASR Principesa Elena a Romaniei
Anul 2014
6. ASR Principesa Maria
7. Președintele Lech Wallesa al Poloniei
Anul 2015
8.Presedintele Vytautas Landsbergis al Lituaniei
9.ASR Principele Lorenz al Belgiei
Anul 2016
10. ASR Principesa Muna al-Hussein a Iordaniei
Anul 2017
11.ASR Principesa Sofia a României
Anul 2018
12 . ES dl Alexander Philips Nixon
In grad de Comandor
Anul 2013
1.Sir Gavyn Arthur
2.ES Domnul Alexander Nixon
3.Domnul Ion Tucă
Anul 2014
4.Doamna Constanța Iorga
5.Ambasadorul Mihnea Constantinescu
6.Domnul Jonathan Eyal
7.Maestrul Adrian Vasiliu
8.Domnul Andrew Popper
9.Doamna Simina Mezincescu
10.Academicianul Ionel Valentin Vlad
Anul 2015
11.Dl Ministru Frédéric Mitterrand
12.Domnul Academician Ionel Haiduc
13.Domnul Guvernator Mugur Isarescu
14.Domnul Academician Gheorghe Duca
15.Domnul Anders Lindberg
16.Domnul Guy Pochelon
17.Domnul Ștefan Hell
Anul 2016
18.Sir George Iacobescu
19.Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei
20. Dr. Anneli Ute Gabanyi
21. Doamna Virginia Zeani
Anul 2018
22. ÎPS Mitropolitul și Arhiepiscopul Ioan Robu
23. Dl Ioan Luca Vlad
Anul 2020
23. Dl. acad. Ioan Aurel Pop
In grad de Ofiter
Anul 2013
1. Domnul Daniel Kornstein
2. Domnul Sergiu Tudose
3. Domnul Dionisie Vîtcu
4. Domnul Cristian Dragomir
5. Domnul Ioan Luca Vlad
6. Doamna Sandra Gătejeanu
7. Domnul Nicolae M. Constantinescu
8. Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului
9. Domnului Prof. Dr. Irinel Popescu
10.Domnului Ioan Paun Otiman
11.Domnului Prof. Rev. Peter Galloway
12. Doamna Silvia Ghelan
13.Domnul Remus Azoiţei
Anul 2014
14.Domnul Dinu Antonescu
15.Domnul Florin Georgescu
16.Arhiepiscopul Irineu al Albei
17.IPS Arhiepiscopul Nifon al Targovistei
18.Domnul Clive Alderton
19.Domnul Stelian Tănase
20. Doamna Draga Olteanu Matei
21. Doamna Tamara Buciuceanu-Botez
Anul 2015
22.Domnul Nicolae Noica
23.Domnul Alexandru Muraru
24.Domnul Andrei Muraru
25.Domnul Dorin Sarafoleanu
Anul 2017
26. Domnul Adrian Podoleanu
27. Domnul Roberto Pirzio Biroli
Anul 2018
28. Domnul Teodor Ilincăi
29. Domnul Akkan Suver
30. Domnul Paul Brummell
31. Gelaledin Nezir
32. Tiberiu Soare
33. Alexandra Dăriescu
Anul 2019
34. Domnul Traian Sârcă
In grad de Cavaler
Anul 2013
1. Principele Wenceslas de Lobkowicz
2. Doamna Danielle Nobs
3. Doamna Doina Uricariu
4.Nicolae Licareț
5. Doamna Liana Greavu
6. Domnul Catalin Popescu
7. Domnul Sebastian Branzas
8. Domnul Andrei Dimitriu
9. Domnul Dinu Zamfirescu
10. Doamna Catherine Sofianou
11. Domnul Andrei Pippidi
12. PS Episcopul Sofronie
13. Domnul Ilie Bolojan
14. Doamna Maria Berza
15. Domnul Augustin Ioan
16. Doamna Sandra Pralong
17. Doamna Lucia Hossu Longin
18. Doamna Margareta Pâslaru
19. Doamna Marina Voica
20.Doamnei Renate Weber
21.Domnului Marian Popescu
22.Doamnei Anca Harasim
23.Domnului Pierre Mirabaud
24.Domnului Primar Dorin Chirtoaca
Anul 2014
25.Doamna Iren Arsene
26.Domnul Adrian Cioroianu
27.Doamna Sofia Vicoveanca
28.Doamna Maria Ciobanu
29.Doamna Jessica Douglas Home
30.Domnul Dr. Horatiu Suciu
31.Domnul Radu Ghina
32. Domnul Stefano Ronca
Anul 2015
33.Dl Albert Roux
34.Doamna Cristina Popescu
35.PS Episcopul Vincențiu
36.Domnul Emil Hurezeanu
37.Domnul General bg Eugen Porojan
38.Domnul Tiberiu Soare
40.Domnul dr. Radu Dop
41.Domnul Traian Sârcă
42.Domnul Emil Simiu
43.Domnul Adrian Silvan Ionescu
Anul 2016
44.Andrei Vandoros
45.Domnul Teodor Ilincai
46. Domnul Profesor Florin Stănică
47. Domnul John Florescu
Anul 2017
48.Domnul Sorin Alexandrescu
Anul 2018
49.Domnul Vasile Docea
50. Dl Ion Bogdan Lefter
Anul 2020
51.Dl. Leonard Popovici-Chelaru